Про практику молитви

Ви не надаєте жодного значення молитві у своєму повсякденному житті. Людина нехтує справою молитви. Раніше молитви були поверховими; людина просто промовляла їх перед Богом для проформи. Жодна людина ніколи не приносила Богові ціле своє серце та не взаємодіяла з Богом в істинній молитві. Людина молилася Богові лише тоді, коли приходила біда. За весь цей час ти хоч коли-небудь по-справжньому молився Богові? Чи був хоча б колись такий час, коли ти лив сльози болю перед Богом? Чи був коли-небудь такий час, коли ти пізнав себе перед Ним? Чи була коли-небудь у тебе щира молитва до Бога? Молитва приходить з практикою: якщо ти зазвичай не молишся вдома, то не будеш молитися й у церкві, і якщо ти зазвичай не молишся на малих зібраннях, то будеш неспроможним молитися на великих. Якщо ти регулярно не наближаєшся до Бога чи не роздумуєш над Божими словами, то не матимеш що сказати, коли прийде час молитися, і навіть якщо будеш молитися, то це будуть лише порожні слова – істинною молитвою це не буде.

Що таке істинна молитва? Це розповідь Богові про те, що у тебе на серці, спілкування з Богом у міру усвідомлення Його волі, розмова з Богом через Його слова, відчуття особливої близькості до Бога, усвідомлення того, що Він перед тобою, і впевненість у тому, що тобі є що Йому сказати. Твоє серце почувається наповненим світлом, ти відчуваєш, наскільки Бог привабливий. Ти відчуваєш особливе натхнення; брати та сестри, слухаючи тебе, отримують особливе задоволення. Вони відчуватимуть, що слова, які ти промовляєш, – це слова з глибини їхніх сердець, слова, які вони самі хотіли би сказати, немов твої слова є заміною їхніх власних. Ось що таке істинна молитва. Після того, як ти залучишся до істинної молитви, твоє серце буде спокійним і пізнає задоволення. Сила любити Бога може зрости, і ти відчуватимеш, що у житті ніщо не має більшої цінності чи більшого значення, ніж любов до Бога. Усе це доводить, що твої молитви були ефективними. Чи ти коли-небудь так молився?

А як щодо змісту молитви? Твоя молитва повинна розвиватися крок за кроком, відповідно до істинного стану твого серця та роботи Святого Духа; ти приходиш спілкуватися з Богом у відповідності до Його волі та до того, що Він вимагає від людини. Коли ти починаєш практикувати молитву, найперше віддай своє серце Богові. Не намагайся збагнути Божу волю – лише намагайся промовляти Богові слова, які є у твоєму серці. Коли ти постаєш перед Богом, промовляй так: «О, Боже, тільки сьогодні я розумію, що раніше я Тебе не слухався. Я справді зіпсований та нікчемний. Я лише марнував своє життя. Відсьогодні я житиму для Тебе. Я житиму сповненим сенсу життям та буду догоджати Твоїй волі. Нехай Твій Дух завжди працює в мені, постійно просвітлюючи та освічуючи мене. Дай мені нести сильне та лунке свідчення перед Тобою. Нехай сатана побачить Твою славу, Твоє свідчення та доказ Твоєї славетної перемоги, що виявляються в нас». Коли ти будеш так молитися, твоє серце повністю звільниться. Коли ти так помолишся, твоє серце буде ближчим до Бога, і якщо ти зможеш часто так молитися, то Святий Дух неминуче буде працювати в тобі. Якщо ти завжди так волатимеш до Бога та прийматимеш перед Ним своє рішення, то прийде день, коли твоє рішення буде прийнятним перед Богом, коли твоє серце і все твоє єство буде здобуте Богом, і ти в кінцевому підсумку будеш Ним удосконалений. Для вас молитва має першорядне значення. Коли ти молишся та отримуєш роботу Святого Духа, твоє серце буде зворушене Богом і з’явиться сила любити Бога. Якщо ти не молишся серцем, якщо не відкриваєш свого серця, щоб спілкуватися з Богом, тоді Бог не матиме можливості працювати в тобі. Якщо після того, як ти помолився і промовив слова свого серця, Дух Божий не почав Своєї роботи й ти не отримав натхнення, тоді це свідчить про те, що твоєму серцю бракує щирості, твої слова не істинні та досі нечисті. Якщо після того, як ти помолився, у тебе з’явилося відчуття задоволення, то твої молитви були прийнятні для Бога, і в тобі працює Дух Божий. Як людина, яка служить перед Богом, ти не можеш бути без молитви. Якщо ти дійсно вбачаєш у спілкуванні з Богом щось змістовне та цінне, то як ти можеш зректися молитви? Ніхто не може бути без спілкування з Богом. Без молитви ти живеш у плоті, у рабстві сатани; без істинної молитви ти живеш під впливом темряви. Я сподіваюся, що ви, брати та сестри, здатні залучатися до істинної молитви кожен-кожнісінький день. Йдеться не про дотримання правил, а про досягнення певного результату. Чи готові ви трохи відмовити собі у сні та насолоді, щоб устати раніше для ранкових молитов та насолоджуватися Божими словами? Якщо ви молитиметеся з чистим серцем і так їстимете й питимете Божі слова, то будете більш прийнятні для Нього. Якщо ти це робитимеш щоранку, якщо щодня ти віддаватимеш Богу своє серце, спілкуючись та взаємодіючи з Ним, то твоє пізнання Божої волі, безсумнівно, зростатиме, і ти будеш більш здатним розуміти Божу волю. Ти кажеш: «О, Боже! Я готовий виконувати свій обов’язок. Я можу лише присвятити Тобі все своє єство, щоб Ти від нас здобув славу, щоб Тобі на радість було те свідчення, яке ми несемо нашою групою. Я благаю, щоб Ти працював у нас, щоб я міг зробитися спроможним правдиво любити Тебе, догоджати Тобі та прагнути до Тебе як до своєї мети». Якщо ти візьмеш на себе цей тягар, Бог обов’язково тебе удосконалить. Ти не повинен молитися лише задля власної користі – ти маєш молитися також і для того, щоб слідувати Божій волі та любити Його. Це найістинніший вид молитви. Чи є ти людиною, яка молиться заради слідування Божій волі?

У минулому ви не вміли молитися та нехтували справою молитви. Нині ж ви повинні докласти всіх зусиль, щоб привчити себе молитися. Якщо ти не здатен зібрати в собі сили, щоб любити Бога, то як ти тоді молишся? Ти кажеш: «О, Боже, моє серце не спроможне по-справжньому любити Тебе. Я хочу Тебе любити, але мені бракує сил. Що мені робити? Відкрий мої духовні очі, і нехай Твій Дух зворушить моє серце. Зроби так, щоб я, приходячи перед Твоє лице, відкидав усе негативне, переставав бути обмеженим з боку будь-якої людини, справи або речі, і клав перед Тобою повністю оголене своє серце; і зроби так, щоб я міг віддати перед Тобою все своє єство. Як би Ти мене не випробовував, я готовий. Зараз я зовсім не зважаю на свої майбутні перспективи й не перебуваю під гнітом смерті. Серцем, яке любить Тебе, я бажаю шукати шлях життя. Кожна справа, кожна річ – усе в Твоїх руках; моя доля в Твоїх руках, і Ти у Своїх руках тримаєш моє саме життя. Зараз я прагну любити Тебе, і незалежно від того, чи Ти даси мені Тебе любити, незалежно від того, як заважатиме сатана, я сповнений рішучості Тебе любити». Молись так, коли тобі трапиться ця проблема. Якщо ти молитимешся так щодня, то сила любити Бога поступово зросте.

Як людині ввійти в істинну молитву?

Коли ти молишся, твоє серце має бути тихим перед Богом, твоє серце мусить бути щирим. Ти справді спілкуєшся та молишся з Богом – ти не повинен підлещуватися до Бога милозвучними словами. Молитва повинна зосереджуватися на тому, що Бог бажає здійснити прямо зараз. Проси Бога дарувати тобі більше прозріння та просвітлення; коли молишся, принеси у Його присутність свій фактичний стан і свої проблеми, включаючи те рішення, яке ти прийняв перед Богом. Суть молитви не у дотриманні певної процедури – суть у шуканні Бога щирим серцем. Проси, щоб Бог захистив твоє серце, щоб твоє серце часто було тихим перед Ним; щоб у тому середовищі, у яке Він помістив тебе, ти пізнавав себе, зневажав себе та зрікався себе, тим самим дозволяючи собі мати нормальні стосунки з Богом і справді стати тією людиною, яка любить Бога.

У чому значення молитви?

Молитва – це один зі способів співпраці людини з Богом, це засіб, за допомогою якого людина звертається до Бога, і це процес, завдяки якому людину зворушує Божий Дух. Можна сказати, що люди без молитви – це мертві люди, позбавлені духу, а це є доказом, що їм бракує здатності бути зворушеними Богом. Без молитви неможливо вести нормальне духовне життя, не кажучи вже про те, щоб йти в ногу з роботою Святого Духа. Бути без молитви означає розірвати стосунки з Богом, і так було б неможливо здобути Божу похвалу. Якщо людина вірить у Бога, то чим більше вона молиться, тобто чим більше вона зворушується Богом, тим більше вона буде наповнюватися рішучістю та ставатиме більш здатною отримувати нове просвітлення від Бога. Унаслідок цього така людина може дуже швидко бути удосконаленою Святим Духом.

Якого результату має досягати молитва?

Люди можуть бути здатні втілювати в життя практику молитви та розуміти значення молитви, але щоб молитва була ефективною – це непроста справа. Молитва – це не той випадок, коли можна просто виконувати якісь формальні дії, дотримуватися певної процедури або декламувати Божі слова. Мається на увазі, що молитися – це не бездумно повторювати певні слова чи наслідувати інших. У молитві людина повинна досягнути стану, коли її серце може бути віддане Богові, коли серце буде оголене, щоб Бог його зворушив. Щоб молитва була ефективною, вона має ґрунтуватися на читанні Божих слів. Лише молячись зсередини Божих слів, можна отримати більше прозріння та освітлення. Прояви справжньої молитви такі: мати серце, яке прагне всього, що просить Бог, і, крім того, бажає виконувати те, що Він вимагає; ненавидіти все, що ненавидить Бог, і далі, на цьому підґрунті, отримати певне розуміння цього, і мати певні знання та ясність щодо істин, які Бог пояснює. Коли є рішучість, віра, знання та шлях практики після молитви, лише тоді молитву можна називати істинною, і лише такий тип молитви може бути ефективним. Однак молитва має будуватися на насолоді від Божих слів, вона повинна стояти на підґрунті спілкування з Богом у Його словах, а серце мусить бути здатним шукати Бога та затихати перед Ним. Молитва такого типу вже ввійшла у стадію істинного спілкування з Богом.

Найосновніші знання про молитву:

1. Не кажи сліпо все, що спадає на думку. На твоєму серці має лежати тягар, тобто у тебе, коли ти молишся, повинна бути мета.

2. Молитва повинна містити Божі слова; вона мусить базуватися на Божих словах.

3. Молячись, ти не повинен переповідати застарілі проблеми. Твої молитви повинні стосуватися поточних Божих слів, і коли молишся, розказуй Богові свої найглибші думки.

4. Групова молитва повинна обертатися навколо центру, яким неодмінно є теперішня робота Святого Духа.

5. Усі люди мають навчитися заступницької молитви. Вона також є способом виявляти уважність до Божої волі.

Молитовне життя людини ґрунтується на розумінні значення молитви та базового знання молитви. У повсякденному житті часто молися про власні недоліки, молися, щоб сталася зміна у твоєму характері в житті, і молися на основі свого знання Божих слів. Кожна людина повинна встановити своє власне молитовне життя, вона має молитися заради пізнання Божих слів і має молитися, щоб шукати пізнання Божої роботи. Оголи свої особисті обставини перед Богом і будь справжнім, не метушись, переймаючись тим, як саме ти молишся. Ключове питання – це досягнення істинного розуміння та набуття реального переживання Божих слів. Людина, яка прагне увійти в духовне життя, повинна вміти молитися багатьма різними способами. Тиха молитва, роздуми над Божими словами, пізнання Божої роботи – усе це приклади цілеспрямованої праці духовного єднання задля досягнення входження в нормальне духовне життя, яке постійно покращує стан людини перед Богом і підштовхує її до все більшого поступу в житті. Коротко кажучи, усе, що ти робиш – чи їси та п’єш Божі слова, чи молишся мовчки, чи голосно проголошуєш, – потрібне для того, щоб ти міг чітко побачити Божі слова, Його роботу і те, чого Він бажає досягти у тобі. І, що ще важливіше, усе, що ти робиш, робиться для того, щоб досягати тих стандартів, яких вимагає Бог, і підносити твоє життя до нових висот. Мінімум, якого Бог вимагає від людини, полягає у тому, щоб людина могла відкрити Йому своє серце. Якщо людина віддає Богові своє справжнє серце і промовляє те, що дійсно є в її серці, тоді Бог готовий працювати в ній. Те, чого бажає Бог, – це не спотворене серце людини, а чисте та чесне серце. Якщо людина не промовляє до Бога від свого серця, то Бог не буде зворушувати її серце або працювати в ній. Тому найсуттєвіше у молитві полягає в тому, щоб говорити з Богом від свого серця, розповідаючи Йому про свої недоліки або бунтівний характер, повністю розкриваючись перед Ним; тільки тоді Богові будуть цікаві твої молитви, а інакше Він сховає від тебе Своє обличчя. Мінімальний критерій для молитви полягає у тому, що ти повинен бути в змозі тримати своє серце тихим перед Богом, і воно не повинно відступати від Бога. Можливо, на цьому етапі ти не отримаєш новішого або вищого розуміння, але тоді ти повинен використовувати молитву для збереження статус-кво – ти не повинен регресувати. Це найменше, чого ти повинен досягти. Якщо ж ти навіть цього не можеш виконати, то це доказ, що твоє духовне життя не на правильному шляху. У результаті ти не зможеш утримати те видіння, яке мав спочатку, ти втратиш свою віру в Бога, а твоя рішучість згодом розвіється. Однією з ознак того, чи ввійшов ти у духовне життя, є бачення того, чи твої молитви знаходяться на правильному шляху. Усі люди мусять увійти в цю реальність; усі вони повинні виконувати роботу свідомого навчання себе молитві, не чекаючи пасивно, а свідомо прагнучи бути зворушеними Святим Духом. Лише тоді вони будуть людьми, які справді шукають Бога.

Коли ти починаєш молитися, не перестарайся, сподіваючись досягти всього одним махом. Ти не можеш висувати непомірних вимог, очікуючи, що ти будеш зворушений Святим Духом, щойно відкриєш вуста, або що отримаєш прозріння та освітлення, або що Бог виллє на тебе благодать. Цього не буде; Бог не робить нічого надприродного. Бог дарує відповіді на молитви людей у Свій час, і іноді Він випробовує твою віру, щоб побачити, чи вірний ти перед Ним. Коли молишся, ти мусиш мати віру, наполегливість та рішучість. Більшість людей, коли вони тільки починають навчання, падають духом, оскільки їм не вдається бути зворушеними Святим Духом. Так не годиться! Ти мусиш бути наполегливим; ти мусиш зосередитися на відчутті зворушення Святим Духом, а також на пошуку та дослідженні. Іноді шлях твоєї практики неправильний, а іноді твої власні мотиви та уявлення не можуть встояти перед Богом, тому-то Святий Дух тебе і не зворушує. В інших випадках Бог дивиться на те, вірний ти чи ні. Коротко кажучи, під час навчання ти повинен платити вищу ціну. Якщо ти виявиш, що сходиш зі шляху своєї практики, ти можеш змінити спосіб молитви. Поки ти шукаєш зі щирим серцем та прагнеш отримувати, Святий Дух обов’язково приведе тебе у цю реальність. Іноді ти молишся зі щирим серцем, але не відчуваєш якогось особливого зворушення. У такі моменти ти повинен покладатися на віру, сподіваючись, що Бог спостерігає за твоїми молитвами; ти мусиш бути наполегливим у своїх молитвах.

Будь правдивою людиною; молися, щоб Бог позбавив тебе обману в твоєму серці. Постійно очищай себе через молитву, будь зворушений Святим Духом через молитву, і твій характер поступово зміниться. Істинне духовне життя – це життя молитви, це життя, зворушене Святим Духом. Процес зворушення Святим Духом – це процес зміни характеру людини. Життя, не зворушене Святим Духом, – це не духовне життя, а життя лише релігійного ритуалу. Лише ті, хто часто зворушений Святим Духом, хто має прозріння та освітлення від Святого Духа, увійшли в духовне життя. Характер людини постійно змінюється, коли вона молиться. Чим більше Дух Божий її зворушує, тим ініціативнішою та слухнянішою вона стає. Так само і її серце поступово очищатиметься, а її характер поступово змінюватиметься. Таким є результат істинної молитви.

Попередня стаття: Щира любов до Бога є невимушеною

Наступна стаття: Пізнайте найновішу роботу Бога та слідуйте Його стопами

Якщо Бог допоміг вам у вашому житті, натисніть кнопку, щоб приєднатися до нашої групи. Давайте вивчати слова Бога, щоб наблизитися до Нього.

Налаштування

  • Тексти
  • Теми

Колір фону

Теми

Шрифт

Розмір шрифту

Міжрядковий інтервал

Міжрядковий інтервал

Ширина сторінки

Зміст

Пошук

  • Пошук у цьому тексті
  • Пошук у цій книзі

Зв’язок із нами в Messenger